חום מחזורי – PFAPA היא תסמונת נפוצה בילדים. היא מתבטאת בתמונה קלינית הדומה לדלקת גרון (חום גבוה וכאב גרון) שאליה מתווספים הסימנים הבאים או חלקם: אפטות בפה, כאב בטן, בחילות, הקאות, כאבי ראש, נפיחות של בלוטות הלימפה, כאבי מפרקים, חולשה ומצב כללי ירוד. בשנים האחרונות אנו רואים בקליניקה יותר מקרים של התסמונת. התסמונת אופיינית לגיל הצעיר, אך לעיתים נראה אותה מופיעה גם לאחר גיל 10. תחילה נראה כי הילד חולה הרבה או כמעט כל הזמן חולה. בדרך כלל, האבחנה הראשונית הנפוצה תהיה דלקת גרון ולפעמים הרופא אף ימליץ על אנטיביוטיקה. ב- PFAPA החום הוא גבוה, מופיע במחזוריות קבועה ונמשך כחמישה ימים, אולם משטח הגרון לסטרפטוקוק שלילי. עם הזמן תבחינו כי החום מופיע במחזוריות קבועה. המחזוריות הנפוצה היא פעם בחודש, אך היא משתנה מילד לילד – גם זמן קצר מחודש או כל שישה שבועות.
לשים לב:
כשהילד חולה הרבה כדאי לשים לב אם המחלות מופיעות במחזוריות מסוימת. אם יש דלקות גרון חוזרות יש להקפיד על משטח גרון שיבדוק נוכחות של סטרפטוקוק או שהתמונה הקלינית דומה, אך למעשה זהו חום מחזורי. כמו כן, יש לשים לב להימצאות התופעות הנלוות שפורטו.
הבדיקות לא יראו סימן מובהק של וירוס או של חיידק והאבחנה בסופו של דבר היא קלינית. האבחנה המבדלת היא של מחלת ה-FMF (מחלה גנטית), מצבים ראומטיים, ממאירויות, נטורופניה מעגלית ועוד מצבים נדירים. לכן, חשוב להשלים את האבחון הרפואי.
למה זה קורה?
ברפואה המערבית נבדק קשר למוטציה גנטית, אך תוצאות המחקר לא היו חד-משמעיות בנושא, ולכן התסמונת נחשבת ממקור לא ידוע.
ברפואה הסינית אנו רואים קשר לקור הנכנס לרמות העמוקות של הגוף, לאותו מקום השולט גם על פעולות מחזוריות אחרות בגוף, כגון המחזור החודשי. הקור מפעיל בגוף את הריאקציה של החום. הגורמים לקור זה יכולים להיות:
- אנטיביוטיקה
- חיסונים
- רגשות – בעיקר פחד
חשוב להדגיש כי ברוב המקרים לא נוכל להצביע על קשר ישיר, כי התסמונת מופיעה שבועות וחודשים רבים לאחר האירוע, וברוב המקרים אין זה אירוע חד-פעמי. לדוגמה, הילד קיבל פעמים רבות אנטיביוטיקה בין גיל שנה לשנתיים בשל דלקות אוזניים חוזרות, ובסביבות גיל ארבע הופיעו מחזורי החום. התסמונת אופיינית לילדים רגישים והחום מתפרץ כריאקציה לסטרס, פחד או חרדה.
טיפול:
הטיפול התרופתי הוא במנה של סטרואידים הניתנת לילד בזמן התקף. הסטרואידים יפסיקו את ההתקף תוך כמה שעות, אך לא ימנעו את המחזור הבא של החום. לעומת זאת, מתן ממושך של סטרואידים עלול לקצר את הזמן בין ההתקפים.
טיפול הרפואה הסינית:
ברפואה הסינית החום המחזורי מאובחן כ-LPF – קור הנכנס לרמה עמוקה של הגוף ומזוהה כפתוגן שיש להילחם נגדו. הטיפול מכוון לאיזון הקור שחדר, ולבסוף גם לעקירתו מן השורש ולסלקו מהגוף. יש טיפול המתאים לזמן התקף, שבאמצעותו אפשר ברוב המקרים להפסיק את ההתקף ללא תרופות. כמו כן, יש לטפל בין ההתקפים. את התוצאות רואים מהר מאוד. כבר בתחילת הטיפול אפשר לראות שינוי בהופעת ההתקפים: יכול להופיע התקף ללא חום שבו הילד ירגיש חלש ולא במיטבו, אך החום לא יעלה כלל או לזמן קצר בלבד וירד עם הטיפול. בשלב הבא גם נראה שינוי וירידה בתדירות ההתקפים. לאחר כמה טיפולים אפשר להגיע רק לטיפול מניעתי ולחיזוק בתדירות של כשלושה שבועות.
הטיפול בתסמונת הוא בעיקר בדיקור ובצמחים. ניתן לילד צמחי מרפא שאפשר לקחת כמה חודשים. התוצאות בקליניקה מרשימות מאוד.
בבית:
לא לחכות בבית – לבוא לטיפול!