נזלת היא הפרשה רירית מן האף. היא ה”מחלה” הנפוצה ביותר בקרב ילדים. הבעיה נפוצה כל כך עד כי כבר אינה נתפסת כבעיה בחלק גדול מן המקרים. הופעת הנזלת היא לרוב מקומית ואינה מתפתחת למחלה מערכתית. לרוב, היא גם חלק מתמונה של דלקת בדרכי האוויר העליונות, אך יכולה להיות גם חלק מתמונה אלרגית.
נזלת אקוטית היא לרוב חלק מזיהום בדרכי הנשימה העליונות, ויכולה לעבור תוך כמה ימים גם ללא טיפול. יש לשים לב שאינה מתפתחת לדלקת אוזניים או יורדת למטה, לכיוון הריאות.
נזלת כרונית, מעל 4–6 שבועות ברציפות, תעיד על התפתחות תהליך כרוני או אלרגי ומומלץ לטפל בה. כשהילד מסתובב כמה שבועות וחודשים ברציפות עם נזלת, היא יכולה להתפתח לנוזלים באוזניים ולאדנואיד מוגדל ואף לקוצר נשימה ולאסתמה. לכן, גם שנזלת לכשעצמה היא אינה תופעה מסוכנת, חשוב לשים אליה לב ולטפל בה. ככל שמתחילים לטפל מוקדם יותר משך הטיפול יתקצר.
לשים לב:
נזלת יכולה להיות שקופה או לקבל גוון צהוב, ירקרק או אפרפר. לצבע הנזלת יש משמעות באבחנה.
חשוב שנשים לב – כמה זמן נמשכת הנזלת? האם הילד סובל ממנה ברציפות או לסירוגין? האם הנזלת מביאה איתה עוד מחלות, כמו קוצר נשימה, אסתמה, דלקת אוזניים ונוזלים באוזניים? האם הילד נושם רק מהפה? – שאלות אלה ואחרות יביאו לבחירת הטיפול המתאים בתופעה.
למה זה קורה:
- זיהום ויראלי בדרכי הנשימה העליונות
- זיהום חיידקי בדרכי הנשימה העליונות.
- אלרגיה סביבתית.
- אלרגיה למזון.
- תזונה שאינה מתאימה לגיל הילד, באיכותה או בכמותה.
- פתוגן שחדר ונשאר בגוף.
- תופעת לוואי של שימוש בתרופות או חיסונים.
דרכי טיפול אפשריות:
טיפול רפואי:
אם אין התפתחות של מחלה נוספת לנזלת, ימליץ הרופא לחכות ולהמשיך במעקב. לעיתים ימליץ על מכייחים או על ספריי מקומי ומי מלח. בנזלת אלרגית מקובל לטפל באנטיהיסטמין. לתרופות נגד נזלת ושיעול יכולות להיות תופעות לוואי, בעיקר בגיל הצעיר, והן מחייבות ייעוץ רפואי.
טיפול ברפואה סינית:
נזלת היא פגיעה ברקמה הרירית הנמצאת בשליטת האדמה. האדמה ברפואה הסינית קשורה קשר הדוק לתהליכי עיכול וספיגה של מזון, ולכן ברוב המקרים טיפול בנזלת יחייב שינוי תזונה תקופתי.
הנזלת יכולה להעיד על חולשה, על חסימה או על פתוגן שחדר ופוגע בפעולה התקינה של האדמה.
באבחון נבדוק אם הנזלת מופיעה כתופעה בודדת או כחלק משורה של תופעות נרחבות יותר. בשלב הראשון של הטיפול נבין את הגורמים לבעיה, את המצב האנרגטי של הילד, אילו איברים נחלשו ואיפה “יושב” הפתוגן. לעיתים נמצא כי הנזלת היא חלק מהמחלה שאינה נגמרת (LPF).
הטיפול יהיה שילוב של דיקור,תזונה וצמחי מרפא.
משך הטיפול יהיה תלוי בגיל הילד, בכמה זמן שהוא סובל מן הנזלת, בגורמים לה ועוד.
טיפול בשיטות אפשריות נוספות:
- צמחי מרפא.
- תזונה
מאמרים נוספים באתר ובקישורים חיצוניים.
כיצד אפשר לעזור בבית:
- הקפדה על המלצות התזונה.
- צמחי מרפא.